Social Icons

Τα Ελιμειακά


Στη μεταπολεμική εποχή, η απουσία ενός περιοδικού που να προβάλλει τον πολιτισμό του ευρύτερου δυτικομακεδονικού χώρου αποτελούσε μια πηγή μόνιμου προβληματισμού.

Η σκέψη μιας τέτοιας έκδοσης ωρίμασε με τα χρόνια και τελικά το Μάιο του 1982, με μια παράτολμη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του Γιάννη Βλιαγκόφτη, πρωτοδημοσιεύτηκαν τα Ελιμειακά, που έμελλε να δικαιώσουν τον «παράλογο» ενθουσιασμό των μελών του Συλλόγου.

Η προσπάθεια αυτή βασίστηκε στην αγάπη που επιδεικνύουν μέχρι σήμερα τα μέλη του Συλλόγου μας, ιδιαίτερα της παλιάς φρουράς, απέναντι στην ιστορική κληρονομιά της γενέτειρας Κοζάνης.

Τα Ελιμειακά, για πάνω από τριάντα χρόνια, έχουν καταξιωθεί στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο ως ένα περιοδικό αξιώσεων, τοπικής ιστορικής εγκυρότητας και ευθύνης.

Κινητήρια δύναμη για την έκδοση των Ελιμειακών αποτελούν οι συνεργάτες του περιοδικού και κυρίως οι νεότεροι ερευνητές και συγγραφείς, που με βάση τη σύγχρονη επιστημονική μεθοδολογία, δημοσιεύουν πρωτότυπες εργασίες, που διασώζουν σημαντικά, δυσπρόσιτα ή και άγνωστα στοιχεία της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της παράδοσης και των σύγχρονων κοινωνικών προβληματισμών.

Το έργο των Ελιμειακών είναι εθνικό, μη κερδοσκοπικό και επιτελείται με ανιδιοτέλεια και εθελοντική προσφορά.

Για τα μέτρα ενός μικρού συλλόγου της διασποράς η έκδοσή τους αποτελεί έναν άθλο, γιατί λίγες εκδόσεις στον ελληνικό χώρο, με ερασιτεχνική μάλιστα δομή, έχουν να επιδείξουν ανάλογη μακρόχρονη πορεία.

Στους δύσκολους καιρούς μας, τα Ελιμειακά θα συνεχίσουν να δίνουν το στίγμα της αισιοδοξίας και της αγωνιστικότητας, καθώς το περιοδικό αυτό αποτελεί ένα μέσο αντίστασης στη χρεοκοπία της ιστορίας, της παράδοσης και της ταυτότητάς μας.


 
Blogger Templates